Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Figi w korzennym syropie
Pomarańczę wyszorować, obrać ze skórki, pozbawiając ją białych części, pokroić skórkę w paski. Do garnka wsypać przyprawy i cukier, dodać skórkę pomarańczową, wlać żołądkową i 500 ml wody, zagotować mieszając, by rozpuścić cukier, trzymać na małym ogniu ok. 10 min. Włożyć figi w całości do garnka, trzymać na małym ogniu ok. 4 min.; nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć naczynie z ognia, wystudzić figi w wywarze, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć do szklanej miski. Garnek z syropem postawić na ogniu i delikatnie gotować, aż zmniejszy o połowę swą objętość. Wyjąć goździki z syropu, zalać nim figi w misce, odstawić do ostygnięcia, podawać.
dodaj komentarz
Skladniki
  • figi
  • 12

  • cynamon
  • 1 łyżeczka

  • imbir
  • 1 łyżczka

  • cukier
  • 100g

  • Żołądkowa Gorzka
  • 50ml

  • kolendra
  • 1 łyżeczka

  • goździki
  • 4

  • skórka z pomarańczy
  • 1

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
  • Stopień trudności:
  • średnie
  • Czas przyrządzenia:
  • Autor:
  • Robert Makłowicz
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie