Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Śródziemnomorski gulasz z suszonymi figami
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać drobno posiekany czosnek, gdy wszystko zacznie się rumienić zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku i wkruszyć ostre papryczki, wymieszać. Postawić naczynie na ogniu, wlać wino, zagotować, dodać oczyszczone z błon, pokrojone w kostkę mięso, dodać pomidory, suszone figi, igiełki rozmarynu, wlać żołądkową z figą, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 2,5 godz. Pod koniec duszenia odkryć, by sos odparował i zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z polentą (kaszą kukurydzianą).
dodaj komentarz
Skladniki
  • oliwa
  • 3-4 łyżki

  • czosnek
  • 4-5

  • Żołądkowa Gorzka
  • 50 ml

  • sól
  • 1 łyżeczkę

  • biała cebula
  • 4

  • figi
  • 12

  • świeży rozmaryn
  • 1

  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczkę

  • wołowina bez kości
  • 800 g

  • słodka papryka w proszku
  • 2 łyżeczki

  • słodka papryka w proszku
  • 2-3

  • czerwone wino
  • 750 ml

  • pomidory
  • 400 ml

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie