Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami
Kurczaka umyj, osusz, dokładnie przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz).
Polej dwiema łyżkami oleju i sokiem z cytryny.
Wstaw do lodówki na 4 godziny. Grzyby namocz w gorącej wodzie. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Grzyby odsącz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień na nich cebulę, następnie wrzuć grzyby. Smaż przez 5 minut, później dodaj kaszę, przypraw. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj całość. Wyjmij kurczaka, nafaszeruj go kaszą i zaszyj.
Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Kilka razy polej mięso wytworzonym sosem.
Smacznego!
dodaj komentarz
Skladniki
  • kurczak
  • 1

  • kasza jęczmienna
  • 20 dag

  • olej
  • 6

  • cytryna
  • 1

  • sól

  • tymianek

  • nitka

  • grzyby suszone
  • 5 dag

  • cebule
  • 3

  • natka piertuszki
  • 1

  • pieprz czarny mielony

  • papryka słodka

Oceny pozytywne:
67 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie