www.cooks.pl - coolinarny majstersztyk http://www.cooks.pl pl Zapiekanapka http://www.cooks.pl/przepis_macmmm81_zapiekanapka Na chleb kładziemy szynkę, na nią ogórki, przykrywamy je serem. Na ser kładziemy kromkę chleba. Wkładamy do mikrofali na ok. pół minuty na największą moc lub pieczemy przez chwilę w piekarniku. Po upieczeniu polewamy (jak kto lubi) kethupem. Sat, 30 Jan 2016 16:01:15 GMT macmmm81 jajecznica http://www.cooks.pl/przepis_annafikus1_jajecznica kiełbasa z cebulą podsmarzyć i wbić jajka Wed, 11 Nov 2015 12:45:21 GMT annafikus1 kotlety http://www.cooks.pl/przepis_magdebline_kotlety Zrób kotlety schabowe i do tego usmaż plastry cukinii. (Ja bym tak zrobiła) Sun, 08 Nov 2015 12:11:51 GMT magdebline Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami http://www.cooks.pl/przepis_justynka1988_kurczak_faszerowany_kasza_jeczmienna_i_suszonymi_grzybami Kurczaka umyj, osusz, dokładnie przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz). Polej dwiema łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Grzyby namocz w gorącej wodzie. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Grzyby odsącz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień na nich cebulę, następnie wrzuć grzyby. Smaż przez 5 minut, później dodaj kaszę, przypraw. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj całość. Wyjmij kurczaka, nafaszeruj go kaszą i zaszyj. Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Kilka razy polej mięso wytworzonym sosem. Smacznego! Mon, 26 Oct 2015 15:32:49 GMT Justynka1988 Figi w korzennym syropie http://www.cooks.pl/przepis_ilona2906_figi_w_korzennym_syropie Pomarańczę wyszorować, obrać ze skórki, pozbawiając ją białych części, pokroić skórkę w paski. Do garnka wsypać przyprawy i cukier, dodać skórkę pomarańczową, wlać żołądkową i 500 ml wody, zagotować mieszając, by rozpuścić cukier, trzymać na małym ogniu ok. 10 min. Włożyć figi w całości do garnka, trzymać na małym ogniu ok. 4 min.; nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć naczynie z ognia, wystudzić figi w wywarze, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć do szklanej miski. Garnek z syropem postawić na ogniu i delikatnie gotować, aż zmniejszy o połowę swą objętość. Wyjąć goździki z syropu, zalać nim figi w misce, odstawić do ostygnięcia, podawać. Thu, 22 Oct 2015 16:15:22 GMT ilona2906 Figi zapiekane z mascarpone parmezanem i octem balsamicznym http://www.cooks.pl/przepis_ilona2906_figi_zapiekane_z_mascarpone_parmezanem_i_octem_balsamicznym Formę do pieczenia wyłożyć folią, ułożyć w niej figi przecięte wzdłuż na połówki, kładąc je przecięciem do góry. W misce wymieszać mascarpone z parmezanem i żołądkową, na każdej fidze ułożyć łyżeczkę uzyskanej masy, posmarować gęstym octem balsamicznym, włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 C i piec ok. 8 min. Podawać na gorąco. Thu, 22 Oct 2015 16:00:55 GMT ilona2906 Sałatka z krewetek fig i melona http://www.cooks.pl/przepis_ilona2906_salatka_z_krewetek_fig_i_melona Krewetki wrzucić do lekko osolonego wrzątku (jeśli mrożone, rozmrozić je przez noc w lodówce), gotować ok. 4-5 min.; odcedzić, obrać ze skorupek. Pomidory obrać ze skórki i wypestkować, wrzucić do miksera, dodać przecedzone soki z cytryny i grejpfruta, tabasco, żołądkową i oliwę, zmiskować całość na gładki sos. Specjalną łyżką wyciąć kulki z miąższu melona, figi pokroić wzdłuż w ćwiartki. Na półmisku ułożyć rukolę, na to kłaść figi, kulki z melona i krewetki, całość polać sosem, doprawić solą i pieprzem, podawać. Thu, 22 Oct 2015 15:55:18 GMT ilona2906 Śródziemnomorski gulasz z suszonymi figami http://www.cooks.pl/przepis_ilona2906_srodziemnomorski_gulasz_z_suszonymi_figami W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać drobno posiekany czosnek, gdy wszystko zacznie się rumienić zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku i wkruszyć ostre papryczki, wymieszać. Postawić naczynie na ogniu, wlać wino, zagotować, dodać oczyszczone z błon, pokrojone w kostkę mięso, dodać pomidory, suszone figi, igiełki rozmarynu, wlać żołądkową z figą, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 2,5 godz. Pod koniec duszenia odkryć, by sos odparował i zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z polentą (kaszą kukurydzianą). Thu, 22 Oct 2015 15:21:34 GMT ilona2906